Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)

Nieuws

24-10-2017

Wij feliciteren Sam en Stefan met het afronden van de de PADI Open Water cursus op Center Parcs Port Zélande. Wil jij in een paar dagen je duikbrevet halen. Meld je dan hier aan.

Haal je PADI Freediver specialty

Wil jij PADI basic en Advanced free diver worden schrijf je in voor de basis cursus en vervolgcursus voor freediving. En leer comfortabel duiken, zonder perslucht, naar naar en diepte van 16 meter. Nu voor €499,-

HomeDuiklocaties

Duiklocaties

Duiklokaties:

Onze eigen duiklocatie op Center Parcs Port Zélande

Het hoofdfiliaal van onze duikschool is gelegen op Center Parcs Port Zélande. Op Port Zélande hebben we ons eigen afgezette duikgebied in het Grevelingenmeer. Dit is een ideaal gebied om te leren duiken of om een vrije duik in te maken. Je hoeft hier niet eerst een dijk over te klimmen dus omkleden, buddycheck doen en je kunt meteen de grevelingen inlopen. Via de aflopende bodem zwem je al vrij snel naar 5 meter diepte.

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa met een totale oppervlakte van maar liefst 14000 hectare. Het diepste punt is zo'n 48 meter. Dit gebied is zeer geliefd bij elke Nederlandse, Belgische of Duitse watersportliefhebber. Elk weekend reizen duizenden mensen in deze richting om er hun geliefde sport uit te oefenen, zeilen, surfen, duiken of gewoon te genieten van de rust die het water te bieden heeft.

Het Grevelingenmeer herbergt een 15-tal zeer populaire duiklocaties. Er werden reeds heel wat initiatieven genomen om het meer aantrekkelijk te maken voor duikers, in zoverre het dit nog niet zou zijn omwille van zijn biodiversiteit. Zo werden er trappen en parkings aangelegd. En is men ook overgegaan tot het introduceren van reefballs bij duikplaatsen als Den Osse, Dreischor en Scharendijke. In 2011 word/werd er een wrak gezonken bij Scharendijke.

Het meer is
niet onderhevig aan getijden zoals de Oosterschelde, je kan hierdoor 24u/24u elke duikplaats bezoeken. Ook beginners kunnen hier vlot het water in.

Naast ons eigen duikgebied op Center Parcs Port Zélande maken we ook regelmatig gebruik van de volgende duikstekken in het Grevelingenmeer: 

 

Den Osse Kerkweg:

Gelegen op maar enkele minuten rijden van ons tweede filiaal op Camping Den Osse in Den Osse (Brouwershaven) is deze duikstek te vinden.

De Nieuwe Kerkweg in Den Osse is een van de populairste duikstekken van Nederland. Er is een grote parkeerplaats en sinds 2008 zijn en trappen en steigers waardoor het door duikers erg makkelijk is om in en uit het water te gaan.

Vanaf de kant loopt het eerst langzaam af. Dit gedeelte heeft een zandbodem. Een meter of 20 vanaf de kant zwem je tegen een stenen onderwaterdijkje op, daarachter gaat de stenenhelling steil de diepte in. Vanaf het voorjaar van 2002 zijn hier, net als in Scharendijke, kunstmatig riffen geplaatst, bestaande uit zo'n 100 "Reefballs". Inmiddels zijn ze voor een groot gedeelte begroeid met allerlei levensvormen en zonder uitzondering allemaal bewoond door Kreeften

Het onderwaterleven is hier opmerkelijk divers. Ook dieren die je niet zo snel verwacht zoals Dodemansduim en Zeedahlia's kun je hier tegenkomen. Het gebruikelijke Grevelingenleven, zoals de o.a. de knotszakpijk, komt hier ook in ruime mate voor. Dit is te danken aan de ruime vestigingsmogelijkheden van deze duikplaats. De stenen helling loopt tot ver in de diepte door.
Als je goed kijkt zie je hier ook vaak opmerkelijk grote
Zeenaalden. Met hun kop naar beneden gericht proberen de Zeenaalden zich zo min mogelijk te bewegen. Daarmee lijken ze op het eerste gezicht op zeegrasachtige wieren. Pas als ze zich bewegen vallen ze op.

De Nieuwe Kerkweg is een zeer mooie duiklokatie voor zowel beginners als ervaren duikers. Ook is het een ideale stek voor een nachtduik. Sealand Diving doet de meeste nachtduiken vanaf deze locatie.

 

Den Osse Hoek/Haven/Strekdam

Deze duikplaats ligt niet ver van de zeer populaire duikplaats Nieuwe Kerkweg, maar hier is het vaak toch een stuk rustiger. Het is geschikt voor beginners maar ook interessant is voor meer ervaren duikers. Je zwemt links van de strekdam naar het einde waar je naar beneden gaat. Je hoeft niet dieper te gaan dan 15 meter, dieper is er niets meer te zien dan zand.

Deze duikplaats ligt niet ver van de zeer populaire duikplaats Nieuwe Kerkweg, maar toch zal men hier in de regel veel minder duikers tegenkomen. Je moet er dan ook iets meer voor over hebben. Als je de auto in de haven hebt geparkeerd, zal je nog zo'n 250 m. over een smal paadje moeten lopen.
Bij de strekdam aangekomen heb je de keuze om over de strekdam naar het einde van deze strekdam te lopen en daar te water te gaan, of om gelijk aan de oostzijde van de dam te water te gaan, maar dan moet je een heel stuk door heel ondiep water heen waden. Op zo'n 100 m. uit de kant gaat de bodem dan (vooral vlakbij de strekdam) steil naar beneden.

Vanwege de lange strekdam en de steile helling met basaltblokken kan hier, als er veel wind staat, een flinke stroming staan. Deze elementen zorgen voor een uitbundige begroeiing en redelijk veel leven. Je vindt hier: zeedonderpadden, puitaaltjes,
grote zeenaalden
en soms een zwarte grondel die zich probeert te verstoppen in een lege oester.
Op het steile gedeelten, vlak bij de pier, groeien veel druipzakpijpen
en sponzen, zoals de broodspons.

Scharendijke ’t Koepeltje

De duikplaats het Koepeltje ligt ten oosten van een haventje en een recreatiestrandje. Om er te komen kun je hier vanaf de brouwersdam of via een lange trap over een duin lopen. Sinds 2008 loopt er vanaf het strandje een steiger zodat je niet meer een heel stuk door het water heen hoeft te waden.

Op deze duikplaats is, aan het eind van de steiger, een lift geplaatst voor minder valide duikers. Dit is uiteraard een lofrijk initiatief.

Het Koepeltje is een duikstek die erg geschikt is voor beginnende duikers. Via steiger kun je hier heel geleidelijk afdalen en de stenen helling richting oost volgen. Als je hier dieper wilt duiken zal je een heel eind Noord/Oost moeten zwemmen.

Deze duikplaats is de meest westelijke van de Grevelingen en ligt het dichtst bij de spuisluis van de Brouwersdam. De invloed van die spuisluis, die er voor zorgt dat er bij hoogwater vers Noordzeewater in de Grevelingen vloeit, is hier duidelijk merkbaar. Als er nieuwe levensvormen in de Grevelingen worden ontdekt, is dat regelmatig hier bij het Koepeltje. Zo is hier de van Gehoornde slijmvis gesignaleerd , maar ook heel veel verschillende soorten platvissen en vrijzwemmende vissoorten kan je hier tegenkomen. In de winter hebben een aantal vissoorten ook een bepaalde voorkeur voor het water rond het Koepeltje om hun eieren af te zetten. Zo zijn hier veel nesten van zeedonderpadden, maar ook eieren van de veel zeldzamere van slakdolf gezien.

 

Dreischor Het gemaal

Dreischor gemaal is bij de meeste duikers in Nederland als duikstek een begrip. Veel duikers hebben hier wellicht hun eerste ervaring opgedaan met het duiken in Zeeland. Als je boven op de dijk staat, kan je het gedeelte van het gemaal dat boven het water uitsteekt al mooi afgetekend zien liggen, maar het gedeelte dat onderwater ligt is pas echt interessant. Wanneer het zicht goed is en zonnestralen door het water heen dringen, is er tussen de buizen van het gemaal een prachtig schouwspel: elk stukje van de constructie is namelijk uitbundig begroeid. De grote verticale pijlers zijn begroeid met allerlei sponzen, wieren en anemoontjes en vooral aan de onderzijde van de horizontale buizen zitten veel doorschijnende zakpijpen. Daar tussendoor vind je botervisjes en af en toe een zeedonderpad.

Het gemaal zorgt ervoor dat bij overvloedige regenval het overtollige water uit de polders rond Dreischor naar de Grevelingen wordt afgevoerd. Vóórdat de spuisluis in de Brouwersdam weer continue werd opengezet en er dus weer meer zout water naar binnenkwam, zorgden dit soort gemalen ervoor dat het water in de Grevelingen steeds zoeter werd. Dat proces is nu dus grotendeels stopgezet. Wel kan het gebeuren dat het gemaal plotseling in bedrijf wordt gesteld als je daar aan het duiken bent. Dit merk je meteen omdat het zicht bij het gemaal dan meteen zeer slecht wordt en aan de wervelingen in het water vanwege het feit dat het aangevoerde zoete water dat zich niet onmiddellijk mengt met het brakke water. Gevaar zal het niet opleveren, maar prettig is anders.

Vanaf de plaats waar je het water betreedt is het gemaal een kleine honderd meter naar rechts. Wanneer je op een diepte van 5 meter blijft kun je het niet missen. De onderkant van het gemaal staat op een meter of zes op de bodem. In Dreischor kun je ook hele mooie nachtduiken maken, tijdens deze nachtduiken zie je veel onderwaterleven. Sealand Diving maakt op deze locatie soms ook nachtduiken zoals de adventure dive in de advanced open water cursus of de nachtduiken van de nacht duik specialty.

 

Oosterschelde Zeelandbrug

De Zeelandbrug is een vaste oeververbinding tussen Schouwen-Duivenland en Noord-Beveland.

Pas op! Vanaf de kant lijkt het alsof er 1 grote brede pijler staat. Echter onder de waterlijn staan 3 kleinere ronde pijlers. Vanaf het voorjaar 2010 is er veel gewijzigd bij de Zeelandbrug. Zo is de instapplaats zo’n 50 meter naar het westen verhuist waar een trap is gemaakt zodat er ook bij laagwater eenvoudig het water kan worden ingegaan.
Onderwater is er ook veel veranderd doordat RWS ten behoeve van de versteviging van de vooroever over een groot gebied staalslakken heeft gestort. Vanaf de nieuwe instapplaats tot en met de pijler zijn daaroverheen grote blokken natuurlijk breuksteen gestort t.b.v. de duiksport. Of en wanneer dit allemaal weer net zo mooi begroeid zal zijn als in het verleden zal de tijd moeten uitmaken.

Vanaf de kant is de eerste pijler eenvoudig te bereiken. De bodem is op ongeveer -7 m. bij laagwater en -9 m. bij hoogwater.

Als je in staat bent om een goede kompaskoers uit te zwemmen (210 graden) is de tweede pijler ook goed te bereiken. Deze staat op ongeveer 22 meter diepte en is ook bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

De Zeelandbrug is een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers. Rond de pijlers vind je vrij zwemmende, Harders en grote Zeebaarsen.
Grote gedeelte's van de pijlers zijn begroeid met de
Tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waatschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen. Aan de basis van de pijlers, tussen de Oesters en Mosselen zit meestal ook wel een Galthea kreeftje verstopt. In het seizoen worden ook Sepia’s en Zeepaardjes gezien!

 

 

 

Leren duiken ?

Wil jij ook starten met duiken? Sealand Diving heeft een special programma voor startende duikers!

Klik hier voor meer informatie!

 

Sealand Diving Agenda

Great Docs and SupportKijk in onze agenda, waar alle cursus data en examens staan vermeld.

Klik hier voor meer informatie

Aanbiedingen

duiik aanbiedingen - Sealand Diving

Specialty voor de halve prijs in combinatie met een andere opleiding.